Училището на бъдещето се строи днес

От digitalchampion  | Май 28, 2013

Discusion_School of Future

Миналата седмица присъствах на официалното награждаване на конкурса „Училище на бъдещето”, организиран от фондация „Заедно в час” и списание Форбс.

Общо 45 проекта на ученици от 5 до 10 клас от цялата страна се надпреварваха в конкурса. Сред предложенията имаше есета, картини, плакати, макети, мултимедийни презентации, видео клипове, стихотворения, дори комикс и песен. Нямаше нито една слаба презентация, а на мен се падна тежката задача да бъда част от журито. След като разгледах всички проекти на учениците направих няколко извода:

- Никой не припознава училището такова, каквото е сега.

- Учебният ден почти навсякъде е “скучен”, а учителите са изнервени, че имат огромен материал, който трябва да покриват.

-  Повечето ученици използват като ориентирм, как физически си представят “училището на бъдещето” – някои го описват като кръг, искат да е просторно, светло, с библиотеки, спортни съоръжения или просто с “чисти тоалетни”. В мечтите си стигат дори до мини зоопарк и картинг писта за разтоварване.

- Почти всички приемат, че новите технологии са неизменна част от „училището на бъдещето” и искат да ги видят по чиновете си, в коридорите, в целия процес на учене.

- Всички деца търсят връзката на училището с природата, а вместо заучаването на сухи факти, те очакват да придобиват нови умения.

Част от желанията им може би ще останат в графата “утопия”.

Искрено вярвам, обаче, че децата днес са различни от преди и начинът, по който се учим също следва да бъде различен.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *