Европа има 1200 фиксирани оператори и над сто мобилни оператори. В САЩ има шест мобилни оператори, а Китай има три.

От digitalchampion  | Май 20, 2013

Комисарят по цифровите технологии Нели Крус обеща осъществяването на единен пазар на телекомуникациите в ЕС, преди да напусне поста след една година и половина.

“Аз съм на същата възраст като Алекс Фъргюсън (бившият мениджър на футболния клуб Манчестър Юнайтед), но нямам никакво намерение да се пенсионирам, преди да съм съкрушила всички бариери пред единния пазар”, каза 71-годишният комисар по време на срещата на върха на европейския бизнес в Брюксел във вторник,16 май.

Крус заяви, че Комисията скоро ще представи предложения за единен пазар на далекосъобщенията.

“Просто помислете за телекомуникационен пазар без граници, без фрагментация- това е основният приоритет до края на мандата ми”, отбеляза тя.

Комисията обяви, че завършването на вътрешния пазар в областта на телекомуникациите може да осигури допълнително 110 милиарда евро или 0,8% от БВП.

Първоначалният срок за предложението беше октомври тази година, но то е придвижено до юни, съобщава Файненшъл Таймс.

Единен европейски телефонен номер, който би изпратил таксите за роуминг в историята, може да бъде част от предложението.

Други идеи включват създаване на единен телекомуникационен регулатор, за разлика от сегашните 27 национални такива.

Освен това Комисията желае да подобри усвояващия спектър за широколентов достъп  до интернет и мобилни приложения.

Европейската телекомуникационна индустрия изрази подкрепата си за идеята с надеждата да си възвърне конкурентното предимство пред американските и азиатски компании.

“Европа имаше водеща роля в областта на мобилните и информационни и комуникационни технологии, и, ако сме честни, трябва да кажем, че загубихме предимствата си”, каза друг член на комисията, Майкъл Дънкан, главен изпълнителен директор на Telefonica Digital Europe.

“Страни като САЩ и Китай вече са тези, които определят дневния ред – нещото, което Европа правеше преди пет години”, добави той.

Той каза, че тласъкът на Нели Крос към единен цифров пазар ще създаде по-бързи мрежи, по-добър достъп до цифрови услуги и основа за общоевропейски услуги, които биха могли да станат следващото поколение на световните стандарти.

Базираната в Брюксел Европейска телекомуникационна асоциация на операторите (ETNO), която представлява 37 компании, споделя, че спадът се дължи основно на разпокъсаността на европейския пазар.

ETNO твърди, че фрагментацията пречи на операторите да разработват нови услуги в целия ЕС.

Европа има 1200 фиксирани оператори и над сто мобилни оператори. В САЩ има шест мобилни оператори, а Китай има три.

Експерти твърдят, че на пазара за устройства, които са свързани с интернет, като смартфони и таблети, ще се удвоят през следващите три до четири години.

Кристиан Моралес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интел, казва, че има около 10 милиарда устройства, свързани с интернет.

“До 2015 г., 2016 г., очакваме 15 милиарда устройства да се свържат и очакваме 25-30 милиарда до 2020 г.”, отбеляза той.

На всеки 11секунди се съдава един петабайт информация.

“Ако един човек би искал да гледа филми с висока резолюция относно това, какво означава един петабайт, би му отнело 13 години”, добави той.

Източник:www.euobserver.com

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *