Честит празник, ICT girls!

От digitalchampion  | Април 25, 2013

Днес е денят на момичетата в ИКТ, иницииран от Европейската комисия, Европейския парламент и подкрепен от Международния съюз по телекомуникациите. Ден намомчетата в ИКТ няма, тъй като се счита, че техният достъп не е затруднен, както и че няма психологически бариери пред влизането им в сектори, свързани с нови технологии.

 

Огледайте се наоколо – колко жени програмисти познавате, колко технологични бизнеси или стартиращи компании са вдъхновени от жени, колко момичета са спечелили световните олимпиади по математика и информатика?  Не че няма, но те са в пъти, стотици пъти по – малко от момчетата шампиони.

 

Нека разгледаме и обратната страна на картината: днешната финансова криза едва ли можеше да бъде спряна.  Но нейният разрушителен ефект, смятам, щеше да бъде в значителна степен омекотен, ако имаше повече жени на ръководни позиции в например финансови и банкови институции (не ме разбирайте погрешно, аз не подкрепям квотните принципи за създаване на полово равновесие). Корупцията в България сигурно би имала по – различни измерения, ако в правителството имаше повече жени министри (не съм чула за заведено дело за корупция срещу жена министър в последните години).

 

ИКТ завинаги остави в миналото половото неравенство. Новите социалните мрежи практически го взривиха.  Днес във Фейсбук и Туитър имам повече активни приятели жени, отколкото мъже. Сайтовете на българските майки са едни от най-активните източници на информация по практически всяка тема. Енергията на неудовлетворената майка и жена може да бъде разрушителна сила.  Но пък съзидателният майчин инстинкт може да е уникално гориво за промяна – на дома, на квартала, на държавата, на средата изобщо.

 

През новите технологии днес жената живее по – пълноценен живот, получава разнообразни начини да съчетава полезното с приятното, да комбинира личния живот с кариерата си.  Това още в по – голяма степен важи за нашите дъщери – те ще живеят в свят, в който няма да се чувстват пълноценни, ако не са придобили нови умения на живот и работа – дигитални умения. Вярвам, те са тези, които ще допринесат в огромна степен за подобряването на  конкурентноспособност не само на България, но на цяла Европа чрез възпитанието на съвременни умения в областта на ИКТ.

 

Да променим цялостната нагласа, стереотипната представа за ролята на момичетата в ИКТ, това ще бъде днешният ми поздрав за тях. Готова съм заедно да работим за увеличаването на участието им в сектора, да реформираме ядрото и инфраструктурата на настоящата образователна система, както и да развием лидерските им умения, които ще изградят един нов свят. Този сектор е толкова забързан и динамичен, че само истинските подготвените ще наследят бъдещето. Надявам се заедно да успеем да поддържаме ритъма. Дот ком.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *