Закуска с Бъртън Лий и Деян Иванов – размисли върху предприемаческата култура

От digitalchampion  | Април 03, 2013

В самия край на миналата седмица бях поканена на интересна закуска в резиденцията на американския посланик Марси Рийс. Поводът беше присъствието на Бъртън Лий от Станфорд  и Деян Иванов – впечатляващ млад предприемач, базиран в Силициевата долина. Темата беше свързана с предприемаческата екосистема в България и начина, по който САЩ могат да ни партнират в този много важен за всяка умна държава приоритет.
Няколко мисли, които споделих и на закуската в посолството на САЩ:
1. Предприемачеството е култура. Тя не е заложена в манталитета на българина, който много се страхува от провал, но може да бъде възпитавана и изграждана в нашите деца.
2. Предприемачеството е свързано със средата – по-малко регулации, добро управление, което толерира поемането на риск и експеримента като култура.
3. Образование – не просто включването му в учебната програма, а насърчаване на lifelong предприемаческо обучение.
4.  Промотиране на добрите модели –  много съм горда със своя StartUP Advisory Board – Адел, Боян, Стив, Любен, Макс, Крис – само част от прекрасните млади българи с нови професии, които могат да служат за ролеви модели на моите деца. Те са и най-добрата визитна картичка на България.  Да виждате жени сред имената? Има, но крайно недостатъчно.
Както обикновено, САЩ могат да са особено полезни – с добри практики, с ключ към най-големите иновативни хай-тек компании като Гугъл, Амазон, IPhone и пр., с програмата си за обмен на млади предприемачи, финансирана от Фондация „Америка за България” и т.н. Надявам се тази закуска да е начало на още по-плътно двустранно сътрудничество между двете държави за изграждане на жива и пълнокръвна предприемаческа общност в България.

Comments are currently closed.

0 Коментара