София е третото най-добро място за започване на IT бизнес в Европа

От digitalchampion  | Юни 10, 2014

Така е озаглавен репортажът на БНТ за откриването на Дигиталната национална коалиция в България на 10 юни 2014 г. Прилагаме статията, качена в сайта на БНТ. За повече информация и видео репортажа на БНТ от събитието, може да посетите страницата им.

—————————————————————-

Бизнесът, университетите и правителството подписаха меморандум, с който се обединяват в Дигитална национална коалиция. Тя няма нищо общо с политиката, създава се по идея на Европейската комисия и задачата й е да привлича повече хора към новите технологии. Според европейски проучвания, София е третото най-добро място за започване на IT бизнес в Европа.

Със селфи председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, бъдещият евродепутат Томислав Дончев и бизнесменът Санди Чешко нагледно доказаха, че технологиите са неизбежни. Поводът за евроидеята за дигитална коалиция – 6-те милиона безработни младежи в Европа и намаляването на IT специалистите с подходящо образование.

Константин Орански, началник на кабинета на вицепрезидента на ЕК Нели Крус: “Например познания за мобилни приложения, голям обем информация, кодиране, сигурност… Все области, в които се търсят специалисти. Много хора имат умения, но те не се признават, защото не са ги получили официално чрез образованието.”

През тази година се очаква 20-процентен ръст в IT сектора у нас. В момента там работят около 40 хиляди души. В Европа свободните позиции в бранша са около 900 хиляди. След 7 години, според европейските данни, над 95 на сто от професиите ще трябва да знаят повече за дигиталните технологии.

Гергана Паси, посланик за дигиталните технологии в България: “Децата, които стават първи клас, те не познават друг свят. И ако ние им предложим друг свят, те ще бъдат отблъснати от училището. Разбира се, тук не говорим за това нашите деца да висят във Фейсбук.”

Вече включени в Дигитална национална коалиция, накратко ДНК, университетите трябва да адаптират програмите си към новата IT икономика, а училищата – отрано да учат децата да форматират файлове, да работят с таблици и да решават компютърно и мобилно конкретни проблеми.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *