Дигиталната национална коалиция (ДНК) в България официално стартира на 10 юни 2014 г.

От digitalchampion  | Юни 17, 2014

На откриването присъстваха представители на правителството, университетите, академични институции, както и над 150 представители на компании, стартиращи бизнеси и медии. ДНК предизвика голям интерес сред заинтересованите страни, всичките обединявайки ресурсите си за постигането на три стратегически цели:

-          Повече българи да развиват дигитални умения и да избират кариера в ИКТ сектора;

-          Да се запълни пропастта между образованието и бизнеса; между търсенето и предлагането в пазара на труда;

-          Повече подкрепа за българските младежи, изучаващи точни науки и ИКТ.

Gergana Passy DNA

Гергана Паси, Дигитален шампион на България, Основател на ДНК

„Българското общество е жадно за промяна и ИКТ може да бъде ключовият фактор за това да се случи. Не се сещам за друго скорошно събитие, което да е събрало изпълнителните директори на над 20 от водещите ИКТ компании около масата заедно с водещите български университети, Българската академия на науките и правителството.” Гергана Паси,  Дигитален шампион на България, Основател на ДНК

Също така високо оценяваме подкрепата на Европейската комисия и изказваме лична благодарност на г-н Константайн ван Оранйе – Насау, началник на кабинета на вицепрезидента на ЕК Нели Крус, и на г-н Джонатан Мъри, директор на Дигитална Европа, за тяхното присъствие и активно участие в ДНК.

Меморандумът беше подписан от партньори, които допринасят с конкретни действия, сред които Българската академия на науките, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Техническия университет, Нов български университет, Българската асоциация по информационни технологии, Българската асоциация на софтуерните компании, ИКТ Клъстер, бизнеси, start-ups и неправителствени организации.

Rennie Popcheva, CEO, DNA

Рени Попчева, Изпълнителен директор, ДНК

„Ключът към успеха? Изградете значими идеи, които ще доведат до промяна и бързо ги реализирайте с действия. Съсредоточете се върху това реалният житейски опит да води до практични умения.“ Рени Попчева, Изпълнителен директор, ДНК

Три ключови приоритети за първата година:

-          Стартиране на инициативи, насочени към широк кръг хора, с цел да се помогне и на младите, и на по-възрастните да придобият основни дигитални умения.

-          Стартиране на проекти, които ще доведат до промяна в учебното съдържание, методите на преподаване и подходи в традиционното образование и в програмите за образования през целия живот.

-          Подкрепа за млади български таланти във всяка сфера (изкуство и творчество, наука, спорт и др.) да придобият познания в сферата на ИКТ и да им бъдат предоставени инструментите да станат по-успешни на световната сцена.

Повече снимки от събитието можете да видите в нашата галерия.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *