Мисли от #ICT2013EU

От digitalchampion  | Ноември 11, 2013

BYX9dFgIQAAP7-6.jpg large

Определено това е едно от най-добрите преживявания в областта на ИКТ, които съм имала.

ИКТ конференцията 2013 Създаване, Свързване, Растеж беше най-голямото европейско събитие за дигитални технологии с почти 5 000 гости. Събитието беше организирано от Европейската комисия, в партньорство с литовското председателство на Съвета на ЕС.

Целта на събитието бе да се съберат политици, академични среди, бизнес, представители на неправителствени организации и много други и да им се предостави възможност за създаване на контакти и партньорства, които биха били от съществено значение за бъдещи проекти и изследвания. За първи път по време на конференцията бе представена и новата програма Хоризонт 2020 – рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации. В същото време, богатото изложение на стотици проекти целеше да покаже резултатите от Седмата рамкова програма.

За първи път ЕК протегна ръка към младите изследователи и студенти. Комисията организира подбора на студентските посланици, които помогнаха за популяризирането на събитието в социалните мрежи и студенти от цяла Европа, които имаха възможност да представят проектите си пред жури и да се състезават за награди. Специфично място в конференцията бе посветено на студентския ъгъл, където бе проведен „Хакатон”, а отбори също се състезаваха за награди.

Със сигурност един от кулминационните моменти беше речта на Нели Крус, която вдъхновяваща както винаги, говори с младите гости за значението на преследването на кариера в ИКТ и за това колко важно е да бъдат активни в промяната на света към по-добро. Комисарят насърчи всички нас да се възползваме от това, че е дошъл нашият ред, а не просто да го чакаме. Тя сподели убеждението си, че структурните фондове на ЕС не трябва да се изразходват за мостове и пътища повече, ами за създаването на дигитални такива. Литовският министър на образованието, европейски законтворци от високо ниво, младият литовския съветник на Нели Крус, както и 13 годишен главен изпълнителен директор – предприемач бяха сред водещите говорители в ъгъла на студентите.

Определено стартирането на Литовската коалиция за дигитални работни места беше един от другите пикови моменти на конференцията. Като част от Голямата коалиция за дигитални работни места, литовското правителство, университети, бизнеси и други заинтересовани страни се договориха да си сътрудничат и да работят за популяризиране на значението на електронните умения за посрещане на предизвикателствата на 21 век.

България бе представена от Саша Безуханова, получила наградата за Дигитална жена на 2013.

Съществена част от конференцията бе и Инвестиционният форум, където предприемачи и бизнес инвеститори се срещнаха и обсъдиха как Европа може да се превърне в Силиконовата долина. Друг интересен проект на Дигиталния дневен ред за Европа, Futurium, бе представен в отделен панел, където участниците обсъждаха в какво бъдеще искаме да живеем. (Гласувайте тук: http://ec.europa.eu/digital-agenda/futurium/)

Събитието бе структурирано в девет сесии и заедно с видни лектори като президентите на Литва и Естония, другите участници в панелите включваха Робърт Мадлин, генерален директор, DG Connect, Марио Камполарго, DG Connect, NET Futures, главният изпълнителен директор на Rovio, създателите на Angry Birds, както и още много интересни и забележителни личности.

Събитието бе изключително следвано в Туитър чрез хаштаг #ict2013eu където всичко случващо се във Вилнюс бе споделяно в реално време.

Организацията на събитието бе безупречна. Социалното събитие, организирано от литовското председателство включваше 3 000 души, а културната програма представи ексклузивното шоу “Друг свят” на Балтийската балетна група .

Логото на конференцията – Дървото, символизира природата, ИКТ и хората и това как те си взаимодействат. След като присъствах на конференцията, вярвам повече от всякога, че новите технологии и хората могат да работят заедно за осигуряването на едно устойчиво бъдеще за всички нас.

Доклади от сесиите, речи и други материали са на разположение на официалния сайт: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/ict-2013

Елена Николова&Българският дигитален шампион

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *