Не можем да допуснем изгубено поколение. Решението е в новите технологии

От admin  | Март 15, 2013

_MG_0138Нели Крус,

заместник-председател на Европейската комисия,отговарящ за Програмата в областта на цифровите технологии

Гергана Паси,

посланик на новите технологии в България

Решихме да напишем тази статия в края на 2012 година, за да изразим нашето общо безпокойство от незадоволителното разпространение на дигиталните технологии в държавите членки на ЕС и в частност в България.  Сегашната динамика показва, че предлаганите решения имат много по-спешен характер от очакваното и могат само да подпомогнат усилията за създаване на нови работни места, стабилност и растеж в България и в останалата част на Европейския съюз.

Европа няма време за губене.  В дигиталния свят вчера не съществува. Трябва да решим в какво общество искаме да живеем утре, след 5, 10 или 20 години, за да се захванем с изграждането му днес. Границата между представите ни за възможно и научна фантастика изчезва.  Причината са информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

В почти всяка област ИКТ могат да са инструмент за по-високо качество на живот – образование, здравеопазване, дълголетие, транспорт, енергетика, екология и т.н. Начинът, по който правителствата прилагат новите технологии, ще направи цели региони много по-богати и развити, а други ще обрече на изостаналост.

Цифровата икономика се разраства седем пъти по-бързо от останалата и ни свързва с дома, града, приятелите и колегите ни по все по-необичайни начини.

Това е революция, в която всички ние можем да участваме и която трябва да направляваме, за да бъде тя от полза за всички нас.  Администрацията в Брюксел, но в още по-голяма степен в София и другите столици, избягва поемането на риск. Но гражданското общество, бизнесът, интернет общностите и феновете на новите технологии могат да внесат допълнителна динамика в масовизацията на тези технологии.

Трябва да преодолеем стереотипното схващане, че интернет унищожава работни места. Това е същия спор, който кочияшите са водили при появата на автомобила в началото на 20ти век. Техните аргументи, обаче, не са могли да спрат хода на прогреса. Така е и днес – интернет е най-революционното средство за комуникация, създадено от човека. Пълното изпълнение на Цифровия дневен ред на Европа в действителност би довело до четири милиона нови работни места в Европа. Би направило Европа несравнимо по-конкурентноспособна.

Нека сега съпоставим този факт с шокиращите цифри на младежка безработица в Европа днес. Нещо повече, нека ги наложим върху отчаяната нужда на ИКТ сектора от повече квалифицирани работници. Получава се гигантски социален парадокс – колосална безработица, съчетана с титанична липса на работна ръка. Това означава, че едно цяло поколение на планетата не живее в своето време и води нечий чужд живот.

В началото на 2013 са нужни действия, не думи:

- Интернет магистралите са комуникацията на 21 век. Европейската комисия изработи пакет от мерки, с който да гарантира на всички европейци широколентов достъп до интернет, който е не по-малко бърз от този в останалата част на света.  Държавите, които действат изпреварващо, ще се развиват изпреварващо. Инициативата на България, например, за превръщането на обществените места в свободни зони за безжичен интернет е също част от новаторския подход при осигуряването на универсален достъп на европейските граждани до интернет. Но достъпът до интернет трябва да стане като електричеството и водата във всяка сграда на ЕС.

- Преосмисляне на образованието: Новите технологии и дигиталните умения ще променят изцяло средата, в която учим, и ние трябва да сме готови да се възползваме от тази промяна.  Английският език се превърна в lingua franca и ако не признаем това, обричаме децата си на изолация. Днес в Брюксел цифровият сектор ще постави началото на „голяма коалиция“, чиято цел е Европа да вземе необходимите мерки, за да подготви компетентни кадри за ИКТ сектора. Имаме стотици хиляди работни места, които изискват нов тип компетентност и които могат да се окажат спасение за нашите деца от капана на безработицата. За това ще e нужна помощта на бизнеса, социалните партньори и образователните институции. В България се очаква недостиг от над двадесет хиляди софтуерни инженери през 2015 г. Впечатляващо е това, което софтуерни академии като Телерик в България, правят за запълването на тази ниша. Такива институции за алтернативно обучение ще имат потенциала да увеличават конкурентноспособността на страната и да я позиционират в сърцето на Европа като хайтек дестинация.

- Реформиране на цели сектори през ИКТ – от здравеопазване, през електронно правителство до умни решения в транспорта  и енергетиката.  Новите технологии в енергетиката, както и нейното либерализиране, а не национализацията, могат да се окажат решение за значително намаляване на сметките за ток на българите.

- Инвестиране в предприемаческа култура. Европейците трябва да се заразят с предприемаческия дух, а всяка държава трябва да създаде среда и култура, в която създаването на собствено предприятие да бъде вълнуващо преживяване. Предприемачеството променя живота и общностите към по-добро. Младата и многообещаваща предприемаческа общност в България и в други страни окуражи ЕК през 2013 г. да пусне в действие Startup Europe — централна платформа за подпомагане на тези, които желаят на основата на интернет да създават и да развиват свои предприятия в Европа.

Европесимизмът е голямата спирачка на Европа! Нашият континент има обещаващо бъдеще и новите технологии са основата за това бъдеще. Време е да прозрем истината. Цифровият сектор трябва да поеме отговорността за своята нова роля на гръбнак на европейската икономика. Правителствените ръководители трябва да се пробудят от аналоговата дрямка и да се възползват от възможностите на деня. Днес Европа няма своята иновативна компания от ранга на Google, Apple, Facebook, Amazon. Това може да се промени, ако Европа се превърне в изцяло свързан континент към 2020, ако преосмислим образованието, ако успеем да преодолеем недостига на умения, ако подкрепим създаването до 2015 г. на 5 000 нови предприятия в рамките на Startup Europe, ако удвоим броя на уеб предприемачите. Ако…

Пътят, който ще ни изведе до там, се казва образование и иновации.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *