Coding everywhere*

От digitalchampion  | Октомври 31, 2013

slide-1-638

Чували ли сте за Седмицата на компютърните науки и Часът на програмиране, където величия като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и компании като Google, Microsoft, Apple обединяват усилия за по-широко изучаване на компютърни науки в училище. Опитът от Америка идва и в Европа.

Вчера с радост научих за инициативата на Нели Круз, заедно със своите “Young Advisors”, за първата по рода си европейска седмица на програмирането (25ти-30ти ноември). България вече е на картата, благодарение на Академията Телерик. Европа разбира, че кризата рано или късно ще бъде преодоляна, но след това нищо няма да е както преди. Загубените хиляди работни места никога няма да се възстановят в стария си вид, но пък ще се създават нови работни позиции, за които не сме и мечтали. Те обаче ще изискват и нови знания. До 2015 година ще има недостиг на 900 000 кадри в ИКТ, а 90% от професиите ще изискват някакви или минимални дигиталн умения. Затова се съгласих да стана посланик на седмицата на е-уменията в България другата година, затова организирахме първото в България Rails Girls събитие, затова ще подкрепя „Оракъл” в създаването на безплатна академия по програмиране, затова създадох борд от успешни предприемачи, затова ще създадем борд от иновативни учители т.н., и т.н.

Всички тези инициативи в крайна сметка целят едно и също – не само да накарат повече хора да отворят лаптопа си, да използват интернет, да се възхищават на фейсбук и да гледат най-готините web страници. Напротив-те целят да отвориш един от многото онлайн безплатни наръчници по програмиране и да разбереш, как компютрите и хората си взаимодействат.

Да напишеш първата си команда, да научиш първия си чужд език, различен от английския, и така, кой знае, да превърнеш 1 час в програмиране в цял живот програмиране. Защо не?

Повече:

http://codeweek.eu/code/

http://csedweek.org/

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *