От #СвързанКонтинент до #СвързанСвят

От digitalchampion  | Август 26, 2013

internet.org_

Винаги съм вярвала и защитавала идеята за важността на широколентовия интернет (редом с Нели Крус за по-свързан континент по време на много български и европейски събития). Вчера прочетох за инициативата на Facebook – Internet.org, представляваща партньорство от технологични гиганти като Samsung, Ericsson и Nokia.Тя има за цел да свърже остатъка на света (именно тези 2/3, които нямат достъп до интернет) към глобалната мрежа.

Не само, че подкрепям Internet.org, но тази инициатива ме кара да се замисля и за други подобни иновативни инициативи на технологичните компании. Например, проектът на Google, “Loon”. Главната идея зад този план е или по-скоро, главните идеи зад този план са – балони. Да, балони! Проектът “Loon” , използва балони, които циркулират в стратосферата на нашата планета, на височина два пъти по-висока от тази, на която летят самолетите. Може да научите повече за този необикновен начин за връзка между хората на www.google.com/loon. Основното тук е, че балоните са свързани помежду си, но също така свързани и със специална интернет антена, която е поставена на земята. По този начин хората по целия свят имат достъп до интернет.

Вярвам, че не става вече въпрос само и единствено за ползите от свързано общество. Сега се стремим да намерим начин, прeдоством който ВСИЧКИ да имат достъп до интернет и затова експериментираме с всякакви видови революционни технологии. Без съмнение това е стъпка в правилната посока.

0 Коментара

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Current day month ye@r *